Bitki wolowe kuron

Czy może stanowić przedmiot smaczniejszego w polskim domu, niż świeży, jednocześnie jasny i chrupiący kotlet schabowy usmażony na złoto i cieniutko potłuczony? Aby schabowy miał idealną strukturę, wymaga być odpowiednio roztłuczony - na końcu, by mięso broniło się delikatne, i po przysmażeniu kruche, i tymczasem nie tak daleko, by kotlet nie był zbyt mały, inaczej straci na soczystości. Także w sukcesie bitek wołowych potrzebujemy pokroić ciało w wygodnej grubości plasterki, a wtedy tłuc je tłuczkiem do mięsa, by kupiło dobrą grubość i budowę.

Rzecz jasna, przy tłuczeniu kotletów raz w tygodniu, w smaku z lekkiego, świeżego mięsa schabowego, wystarczy nam swój tłuczek do mięsa, którym będziemy potrafili sam sprawdzić jakość ubijanych kotletów. A przy znaczniejszej liczby kotletów, na przykład dla dziesięcioosobowej rodziny, lub jeśli lubimy każdego dnia jeść tradycyjny obiad z kotletami, lub jak wykorzystujemy do nich mięso coś niższej jakości, na przykład karkówkę lub łopatkę - wówczas przyda nam się domowa kotleciarka elektryczna.

Takie urządzenie znajdzie zastosowanie również wtedy, gdy przyrządzamy kotlety w urzędach żywienia zbiorowego, lub na potrzeby produkcyjne. Wtedy niemożliwością wydaje się tłuczenie kotletów ręcznie, bo można łatwo opaść z chęci, ponadto tłuczek do mięsa jako urządzenie napędzane siłą mięśni, nie rozbije mięsa na właśnie takiej samej grubości kotlety, co kotleciarka.

Stąd też, jeśli potrzebujemy rozbijać mięso na kotlety często, w niezliczonej miary, czy z zdrowego mięsa, oszczędźmy sobie mocy i zainwestujmy w dodatkowe urządzenie. Podłączona do prądu kotleciarka jest zwykle swoja w obsłudze - wystarczy dać do niej kawałek mięsa odpowiedniej grubości jednym otworem, natomiast pozostałym otworem wyjdzie gotowy plaster porządnie roztłuczonego na wszystkiej grubości mięsa. Jeśli zależy nam, aby całe nasze kotlety były rozbite równomiernie, szybko i łatwo, zatem nie ma ciekawszego rozwiązania, jak tylko kotleciarka do celu domowego lub przemysłowego. Wbrew pozorom nie jest zatem taki istotny wydatek - miłośnicy tradycyjnych, domowych obiadów na pewno docenią możliwość posłużenia się w rozbijaniu mięsa na kotlety wygodnym urządzeniem popularnym w obsłudze, w zajęciu w czystości, i nie przesadnie kosztownym, jak umiało się zdawać.