Hurtownia miesa szczecin

Na gruncie Polski funkcjonuje duża ilość hurtowni mięsa bawiących się produkcją tudzież sprzedażą tradycyjnych wyrobów mięsnych. Hurtownie mięsa dysponują pojazdami urządzonymi w chłodnie, co pozwala dostarczanie świeżego produktu w dowolne miejsce kraju. Mięso to wyjątkowymi słowy dobre do jedzenia zwierzęce mięśnie szkieletowe wraz z dochodzącymi do nich tkankami oraz niektóre narządy wewnętrzne. Powszechnie mianem mięsa zalicza się zazwyczaj martwe ciała przedstawicieli rozmaitych gatunków ssaków i ptaków ubitych w projektach konsumpcyjnych, będących skutkiem chowu lub polowania w centrum naturalnym.

Mięso rzadko jest spożywane na surowo, czyli bezpośrednio po uśmierceniu zwierzęcia, jednak najczęściej jest wykorzystywane termicznie: gotowane, smażone, pieczone lub duszone. Hurtownie mięsa oferują dużą gamę produktów produkowanych głównie z ciała wieprzowego, wołowego oraz drobiu. Specjaliści od żywienia dokonali rozróżnienia mięsa na jasne oraz czerwone, jednak podział ten bynajmniej nie jest uzależniony z kolorem, tylko stosuje się do stężenia mioglobiny we włóknach mięśniowych. Mięso białe to kurczak, indyk, królik, cielęcina oraz struś, z kolei mięso czerwone stanowi wołowina, wieprzowina, konina, baranina, dziczyzna, kozina, kaczka i gęsina.

Oferowane przez hurtownie mięsa artykuły pochodzenia zwierzęcego z białego mięsa zawiera mniej tłuszczu, czyli jednocześnie mniej cholesterolu, którego nadmiar w żywym organizmie powoduje miażdżycę, chorobę niedokrwienną serca albo nawet zawał. Mięso jest wyraźnie najlepszym źródłem pełnowartościowego białka oraz ma wszelkie odpowiednie dla organizmu aminokwasy egzogenne. Wyroby odzwierzęce wychodzące z hurtowni mięsa są również niezastąpionym źródłem żelaza w naturalnej diecie, jakie stanowi wysoko lepiej przyswajalne niż wszystkie żelazo pochodzenia roślinnego.