Przygotowanie miesa kroliczego

https://www.grupa-wolff.eu/bezpieczenstwo-wybuchowe/opracowania-atex/strefy-zagrozenia-wybuchem/Wyznaczenie Stref Zagrożenia Wybuchem | Strefy Zagrożenia Wybuchem | GRUPA WOLFF

Każdy lokal gastronomiczny prędzej lub później stoi przed wyzwaniem przyrządzenia porcji mięsa dla ogromniejszej mierze ludzi. Przy czym porcje winnym być praktyczne takie same i opracowane w jak najszybszym okresie aby uniknąć strat smaku powstających z dalekiego przechowywania.

Na wesele nowoczesna metoda rozwiązała ten punkt oferując kucharzom możliwość mechanicznej obróbki mięsa. Umieszczone w noże nacinając mięso podnoszą jego soczystość bez utrat pulchności spowodowanej tradycyjnym rozbijaniem. Pozwalają więcej na uniknięcie rozbryzgiwania się płynów co przekłada się na podwyższenie poziomu czystości w pomieszczeniu książce. Na rynku wyróżniamy dwa rodzaje kotleciarek, różniące się przede wszystkim napędem, mocą przerobową i dostępnymi funkcjami. Koszt poszczególnych modeli zależy często z użytych materiałów, producenta i zastosowanych w nich rozwiązań. Kotleciarka ręczna to łatwe urządzenie przeznaczone przede wszystkim do użytku krajowego i słabej gastronomii. Siłę napędową stanowią mięśnie użytkownika, którymi za pomocą korby przepuszcza składniki przez maszynę. Wielką wartością tego pokroju akcesoriów jest nieduża ilość zajmowanego miejsca, a z powodu dość wysokiej (od około 800 do 10 tys. zł) ceny mogą ujawniać się nieopłacalne dla własnych użytkowników. Wadą jest bardzo niższa moc produkcyjna w zestawieniu z określoną niżej kotleciarką elektryczną. Kotleciarka elektryczna to maszyna dedykowana przede wszystkim dla lokali gastronomicznych. W przeciwieństwie do kotleciarki ręcznej walce z ostrzami obracane są za pomocą silnika. Dzięki wyłączeniu obracania korbą i ograniczeniu roli człowieka do faszerowania mięsa znacznie zwiększa moc przerobową. Jedynym ograniczeniem powtarza się być metodę operatora (do nawet 400 kotletów na godzinę). Ten wariant urządzenia zajmuje mało więcej mieszkania niż tradycyjny odpowiednik a wysoka opłata (od ok. 2,5 tys do nawet kilkunastu tys.zł) jest sporą przeszkodą do użycia jej w warunkach domowych.